Skip to main content
Nieuws
10 oktober 2023oktober 13th, 2023No Comments

66 jaar dwèrs carnaval

Roel Kuijpers, sinds 2019 voorzitter van carnavalsvereniging De Dwèrsklippels, deelt zijn vroegste herinnering aan carnaval in Nuenen: “Ik herinner me nog goed dat ik als zesjarige op het biljart in zaal Apollo zat met een zakje chips. Het was druk en erg warm.”

Deze vereniging, opgericht in 1958 door leden van de jeugdbeweging, brassband De Vooruitgang en de horeca, had Café-Zaal Apollo aan het Park als zijn thuishaven tot 1997. Nadat de zaal werd afgebroken, bevonden De Dwèrsklippels zich enkele jaren in Het Klooster, Ons Dorp en de ResiTentie op het Van Goghplein. In het komende carnavalsseizoen van 2024 vieren ze hun 66-jarig jubileum, wat overeenkomt met 6 keer 11 jaar.

Het Nuenens carnaval van de Dwèrsklippels begon ooit met een bescheiden feest van drie dagen binnenshuis, maar het is inmiddels uitgegroeid tot een meerdaags evenement dat al in november begint. Het omvat bekende evenementen zoals de Pronkzittingen, de Tienertent, Schôn vrouwkes avond, de optocht en Concert Carnavalesk. Roel merkt op: “De vereniging telt nu ongeveer 200 vrijwilligers die buitengewoon veel tijd en moeite investeren. Ik besefte dit toen ik in 2018 prins was en zag wat er allemaal achter de schermen gebeurde. Ik wilde graag iets terugdoen. Wat het Nuenens carnaval voor mij kenmerkt, is enerzijds de tradities en protocollen, maar anderzijds ook de gastvrijheid en het ontspannen karakter. Een bijzonder moment voor mij is de zondag met de optocht. Dan komt iedereen weer samen, als een soort grote reünie. Iedereen leeft naar carnaval toe.”

Hij blikt terug op het afgelopen carnavalsfeest en zegt: “We waren dit jaar opgetogen dat we weer met z’n allen volop carnaval konden vieren. In mijn tijd als voorzitter brak de coronapandemie uit na carnaval 2020. In 2021 was het duidelijk: er zou geen carnaval zijn. In 2022 leek het aanvankelijk opnieuw niet door te gaan, en daarom hadden we ook geen prinswissel. Op het laatste moment kregen we toch groen licht, en binnen enkele weken organiseerden we nog twee dagen grootschalig buitencarnaval en drie dagen Tienercarnaval in Het Klooster.”

Roel kondigt aan dat hij na het komende carnaval zijn functie als voorzitter zal neerleggen: “Dit is niet langer te combineren met mijn nieuwe baan en studie. Gelukkig is de vereniging, met ongeveer 700 leden, financieel gezond. Voor de toekomst werken we aan ideeën met betrekking tot het Park, willen we de zaterdag- en zondagavonden meer invullen en de optocht verbeteren waar mogelijk.”

De Dwèrsklippels zullen het jubileum-seizoen uiteraard vieren met diverse activiteiten. De eerste daarvan is het grote openingsfeest op vrijdagavond 10 november in Het Klooster, met livemuziek en enkele bijzondere hoogtepunten en verrassingen.

Kaarten kosten € 5,- inclusief twee consumpties, en zijn vanaf 9 oktober te koop voor leden via de website van de Dwèrsklippels, en vanaf 16 oktober voor niet-leden. De dresscode is smart casual, let op, vol is vol.