Skip to main content

Sint Antoniusschut 550 jaar

Voorbereidingen in volle gang

Door Janneke Mes

Op 22 september is het feest. Dan bestaat het Sint Antoniusschut Nuenen Eeneind en Opwetten 550 jaar. Deze vereniging, die met bijna vijftig broeders met recht springlevend genoemd kan worden, wil dit jubileum groots vieren.
Het belooft een dag vol spektakel te worden. Twintig gildes uit omringende gemeenten zullen worden uitgenodigd. En de inwoners van geheel Nuenen zijn de hele dag welkom op hun terrein aan de Mulakkers op Eeneind. Een grote opkomst wordt verwacht. De voorbereidingen zijn in volle gang.

Geschiedenis van het Schut
Het vermoeden is dat de Schut ouder is dan 550 jaar maar de eerste meldingen over een Sint Antonius altaar zijn uit 1474. Ooit stond er in Opwetten een kapel gewijd aan deze heilige, een monnik die in de woestijn van Egypte goed werk deed voor de armen. Oorspronkelijk had de Schut een gildehuis in de buurtschap Opwetten. Rond 1869 verhuisde het gilde naar een café op het Eeneind, later naar een locatie achter de Collse Hoeve. Voor de oorlog was het gilde enige tijd ‘slapende’. Desondanks was er elk jaar een koning en werd een schild ‘geschonken’. Na de oorlog kwam het gilde weer tot volle bloei. Een flinke tegenslag voor was de brand in Café de Pieper, waar hun attributen lagen opgeslagen. Het gilde bleef groeien in de jaren 60/70 en is de laatste tien jaar verdubbeld. Sinds 1985 heeft het gilde een accommodatie op de huidige locatie aan de Mulakkers.
Het broederschap is hecht en het gilde heeft een open uitstraling, iedereen is welkom. Het gilde heeft een stevige maatschappelijke functie en is betrokken bij meerdere activiteiten op het Eeneind zoals het kindercarnaval, jaarlijkse ‘prinsen schieten’ en paaseieren zoeken. Ook bij het jubileumfeest in september zullen de bewoners van Eeneind betrokken worden.

Enthousiaste feestcommissie
Ze gaan ervoor; met honderd procent motivatie is de feestcommissie bezig met de organisatie van de jubileumdag. Trots vertelt de feestcommissie, bestaande uit tien broeders, wat zij voor die dag in petto hebben. De dag zal beginnen met een officiële heilige mis in de tent met daarna een feestelijke optocht over het Eeneind. Op het gildeterrein zal een massale opmars zijn met de andere gildes. Daarna zullen er gilde-gerelateerde wedstrijden zijn, zoals geweer- en kruisboogschieten. Er zullen doedelzakspelers zijn, een echte stoomtrein zal rijden en in de tent zullen liveoptredens van bekende zangers en muzikanten zijn. Buiten zijn er springkussens en volop eetmogelijkheden. Er zullen wedstrijden zijn zoals trommelen, standaardrijden, bazuinblazen en vendelen.

Het gilde kijkt er enorm naar uit om dit jubileum in september met elkaar en de Nuenense gemeenschap te vieren. Het definitieve volledige programma wordt later bekend gemaakt (zie ook sintantoniusschut.nl).