Skip to main content
Gemeente
3 september 2024september 5th, 2024No Comments

Viering bevrijding Nuenen 2024

Deze maand willen we de 80ste bevrijding van ons dorp herdenken en vieren. Bij het herdenken staan we met dankbaarheid stil bij de gesneuvelde Amerikaanse en Engelse militairen, die in Nuenen hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid. Daarnaast herdenken we de burgers uit ons dorp die in de oorlog zijn omgekomen. Bij de viering geven we blijk van onze dankbaarheid en blijdschap voor de vrijheid die we mogen genieten.

Herdenking en Bevrijdingsviering.
Vanwege de lustrumviering is er een groot aantal festiviteiten, namelijk:

  • Op 14-09 om 09.00 uur is er de individuele aankomst van 200 historische militaire voertuigen op het terrein tegenover molen De Roosdonck, op de hoek Broekdijk – Gerwenseweg, georganiseerd door Operatie Market Garden (OMG). Om 13.00 vertrekken deze voertuigen via de route: Berg – Park – Boordseweg – Boord – Soeterbeekseweg naar de Kosmoslaan in Eindhoven, om via Son en Breugel verder te rijden naar Meierijstad.
  • Op 16-09 om 20.00 uur is er in Café Schafrath een lezing over de inval van het Duitse leger in mei 1940.
  • Op 17-09 om 20.00 uur is er in Café Schafrath een lezing over het onderduikadres Nune Ville.
  • Op 18-09 om 20.00 uur worden in Café Schafrath 4 glas-in-loodramen door waarnemend burgemeester mevrouw Van Toorenburg onthuld. Dit kunstwerk was geschonken aan de inwoners van Nuenen door een groep van gerepatrieerden als dank voor de gastvrijheid na hun terugkeer uit Duitsland, waar men in het kader van de ‘Arbeitseinsatz’ te werk was gesteld.
  • Op 20-09 om 15.30 uur is er in Café Schafrath de ontvangst van veteranen uit ons dorp. Zij spreken een uur met een afvaardiging van de schooljeugd over alle facetten van de oorlog. Niet alleen van de Tweede Wereldoorlog, maar ook over de deelname van onze militairen aan een groot aantal latere oorlogssituaties en vredesmissies.
  • Op dezelfde locatie is er om 17.00 uur de ontvangst en begroeting van Amerikaanse militairen en nabestaanden van geallieerde gesneuvelden in ons dorp. Bijzondere aandacht gaat daarbij uit naar de nabestaanden van drie Amerikaanse militairen, waarvan pas dit jaar bekend is geworden dat zij in Nuenen zijn gesneuveld. Om die reden komt er ook een grote Amerikaanse militaire delegatie, die oorkondes aan de nabestaanden gaat uitreiken.
  • Op 20-09 om 18.00 uur vindt de herdenkingsbijeenkomst in de H. Clemenskerk plaats, waarin o.a. de namen van de gesneuvelde geallieerde militairen worden voorgelezen evenals van de omgekomen burgers uit Nuenen, onder muzikale omlijsting van Brass Band Nuenen.
  • Daarna lopen allen om 18.30 uur van de H. Clemenskerk naar het monument ‘Wederopstanding is bevrijding’ bij het Bevrijdingsplein/de Europalaan onder begeleiding van Scouting Rudyard Kipling, de gilden en de Colour Guard van Amerikaanse militairen.
  • Gelijktijdig wordt het Bevrijdingsvuur opgehaald in Eindhoven. De heer Rik Thijs, wethouder van de Gemeente Eindhoven, overhandigt om 18.00 uur de St. Catharinakerk dit vuur aan wethouder Patrick Kok van Nuenen. Daarna keert men terug naar Nuenen onder begeleiding van de wielervereniging Toerclub Nuenen en een groot aantal historische militairen voertuigen.
  • Vervolgens wordt bij het monument met het Bevrijdingsvuur de fakkel aangestoken. Daarna wordt de nieuwe plaquette van drie gesneuvelde Amerikaanse militairen onthuld, vindt de kranslegging plaats, wordt de Taptoe geblazen, een minuut stilte in acht genomen en worden de volksliederen gespeeld van Nederland, de Verenigde Staten en Groot Brittannië. Hierna vindt de terugtocht naar het park plaats.
  • Diezelfde avond treedt op het podium aan de rand van het park tegenover de H. Clemenskerk de rockband van de 101ste Airborne Division op en aansluitend is er een andere band, die de muziekpresentatie overneemt. De afsluiting is om half twaalf.Voorts is er van 14 t/m 22 september in het Weefhuis een tentoonstelling over de gebeurtenissen in Nuenen in WO II.

Daarnaast is er op 21 en 22 september van 10.00 tot 17.00 uur de gelegenheid voor een fietstocht en/of wandeltocht langs locaties in Nuenen die in WO II van belang waren. Deze locaties zijn het Landgoed Soeterbeek, de tuinen van Fons Linders (Broekdijk 1) en het huis Nune Ville (Berg 24), waar een Joodse jongen twee jaar ondergedoken zat in de dienstbodekamer. Deze locaties zijn gratis te bezichtigen. Startpunt van de fietstocht is de Kiosk in het Park, daar kunt u een routeboekje, beschrijving en distributiekaart met voedselbonnen ophalen. Met minimaal 6 stempels op de distributiekaart kunt u dat weekend een chocoladeverrassing ophalen bij Jumbo Ton Grimberg in het centrum van Nuenen.

Op 21 september om 20.00 uur en op 22 september om 14.00 uur vindt in Studio Broxx (Spegelt 45) de muzikale uitvoering van ‘Aber Ich kann nicht anders’ plaats door Brass Band Nuenen over o.a. de in WO II ondergedoken burgemeester van Nuenen dhr. Rijckevorsel.