Skip to main content

Beste inwoner van Nuenen, Gerwen en Nederwetten,

Vorige week had ik een bijeenkomst met de politie. Die praat ons, burgemeesters, af en toe bij over de criminaliteit die zij signaleren. Wat ik vrijdag hoorde, heeft mij ertoe gebracht hier in deze krant aandacht voor te vragen, want wat is er aan de hand?
De politie in Oost-Brabant krijgt steeds meer meldingen over oplichters die zich voordoen als medewerkers van de politie. Eerst kwam dit vooral voor in de regio ‘s-Hertogenbosch, maar inmiddels zijn de oplichters ook in onze regio actief.
Mensen worden bijvoorbeeld gebeld met een verhaal over verschillende inbraken bij hen in de buurt. Dan proberen de oplichters degene die ze bellen ervan te overtuigen om hun waardevolle spullen aan nepagenten mee te geven, zodat zij de spullen ‘veilig kunnen opbergen op het bureau’. Dat is natuurlijk helemaal niet zo, maar mensen trappen er helaas soms toch in.
Na zo’n misleidend telefoontje komen nepagenten dan aan de deur om deze waardevolle spullen op te halen. Ook proberen zij met verschillende praatjes de woning binnen te komen. Ouderen en kwetsbare mensen trappen er helaas soms in en zij worden zo slachtoffer van oplichting.
De politie benadrukt dat agenten nooit vragen om waardevolle spullen, geld of bankpassen. Echt, dat doet onze politie nooit!
Het is natuurlijk best een akelige gedachte dat ze misschien ook u benaderen. Wat kunt u dan doen?
Wordt u hierover gebeld, hang dan meteen op en bel de politie. Staat er toch iemand voor de deur die zegt dat hij of zij van de politie is, vraag dan altijd om een politielegitimatiebewijs. Vertrouwt u het niet? Laat niemand binnen en bel direct 112.
De politie waarschuwt iedereen voor deze vorm van oplichting, in het bijzonder ouderen en kwetsbare mensen. Ik, als uw waarnemend burgemeester, help hen graag om deze waarschuwing door te geven. Bij deze.
Wat ik ook heel belangrijk vind, is duidelijk te maken dat u zich er echt niet voor hoeft te schamen als het u toch overkomt. Het kan namelijk iedereen overkomen. Ik zou het zo verdrietig vinden als u zich niet durft te melden omdat u zich ervoor schaamt. Dat is echt niet nodig.

Vriendelijke groet,
Madeleine van Toorenburg
waarnemend burgemeester