Waar onze landsbestuurders het niet nalaten om krachtig hun ongezouten meningen te ventileren en via X de ether in te sturen, zo zijn onze dorpsbestuurders uitermate terughoudend. Hun lippen waren verzegeld tijdens het protest tegen het XXL distributiecentrum afgelopen donderdag tijdens de raadsvergadering.
Al om 19.00 uur hadden tientallen mensen zich verzameld voor het Klooster Temporalis waar de gemeenteraad bijeenkwam om o.a. een brief te bespreken van een ongeruste bewoner. Sommigen droegen spandoeken en protestborden om de volksvertegenwoordigers te wijzen op hun verantwoordelijkheden t.o.v. hun burgers. Ook ‘Ban de bouw!’ was te lezen als aansporing tot heroverwegingen door BanBouw. Maar de meeste zeggingskracht had ongetwijfeld de vrachtwagen die de actievoerders hadden meegenomen. Zij vrezen dat dit soort trucks met honderden de wegen in en rond Nuenen gaan verstoppen als het distributiecentrum gerealiseerd gaat worden. “XXL Nee!” stond met reuzeletters op de vrachtwagen waaromheen actievoerders zich verzamelden.
Burgemeester Van Toorenburg en later ook wethouder Kok kwamen naar buiten om met de actievoerders te spreken. Vragen werden niet beantwoord. Mevrouw Van Toorenburg stelde expliciet niet op kwesties in te gaan en wethouder Kok liet het graag hierbij. Interesse en begrip voor de zorgen tonen, was de insteek om daarmee het harde protest te verzachten. Het distributiecentrum tegenhouden is het onwrikbare doel van de bezorgde burgers.
Die trokken, inmiddels in aantal gegroeid, het Klooster Temporalis in terwijl er “XXL wordt de hel” werd gescandeerd. De opgetrommelde extra bewaking was weggegooid geld, want het was een vreedzaam protest. De ordehandhavers hadden eigenlijk maar één taak: zorgen dat er geen spandoeken en protestborden werden meegenomen naar de publieke tribune. Dat verstoort tenslotte het ordelijke verloop van een vergadering.
Werd er door de gezagsdragers buiten niet ingegaan op kritische vragen, ook tijdens de raadsvergadering werden geen vragen beantwoord. Punt 17, de brief waarin een kritische bewoner vragen stelde over het logistieke centrum, werd naar voren gehaald. De publieke tribune was inmiddels gevuld met ruim 100 mensen die nieuwsgierig waren naar hoe de gemeenteraadsleden op de vragen in de brief zouden reageren. Niet. “Dit is ter afhandeling aan het college,” en daarmee was de zaak, althans tijdens deze vergadering, afgedaan en het agendapunt van tafel. Van Toorenburg merkte nog op dat ze heel veel mails en brieven krijgen over deze zaak en nogmaals werd begrip voor de zorgen uitgesproken en de toezegging gedaan dat alle argumenten worden meegewogen in het besluit over de vergunningverlening. De demonstranten leken daar niet gerust op.
Raadslid Hans Pijs vroeg tot slot nog het woord en schaarde zich aan de zijde van de actievoerders, waarmee hij uiteraard luid applaus oogstte vanaf de publieke tribune. “Het besluit ligt bij het college,” was de herhaalde bondige samenvatting van Van Toorenburg. Daarop verlieten de betogers de zaal, niets wijzer geworden, maar wel omringd door begrip en met een complimentje op zak van de burgemeester voor de keurige manier van protesteren.