Skip to main content

Ouderen met dementie

Fijn wonen op Grootenhout

Door Janneke Mes

In het buitengebied rondom Mariahout, Aarle-Rixtel en Bakel bevinden zich, verspreid over vier adressen, elf boerderijen waar negentig ouderen met dementie wonen, genaamd Ouderenlandgoed Grootenhout. Deze zorginstelling heeft een bijzondere visie en missie.

Eigenlijk is dit geen bijzondere plek, maar een hele gewone plek. Waar bij veel instellingen mensen met dementie achter gesloten deuren wonen, is dat op Grootenhout anders. Dat is al te zien als je het terrein op komt; Je kunt er zo naar binnen, en bewoners kunnen dus ook zo naar buiten. “En dat is dus geen probleem” zegt manager Francien van de Ven. “Mensen wonen hier, net zoals thuis. Dus er blijft gewoon een vrije keus. Mensen kiezen om te blijven op bekend terrein, en als ze een ommetje maken, komen ze ook weer terug. En we houden ze in de gaten. Het heeft weinig problemen gegeven”. Francien is hier al vijftien jaar de ‘spin in het web’. Bij de rondleiding over het terrein van Grootenhout wordt ze meerdere keren aangesproken door bewoners. Francien heeft voor iedereen een opbeurend en vriendelijk woord. Het grote terrein is landelijk groen en goed onderhouden. We komen langs de moestuin ‘Pluk hier een bosje geluk’, langs de kas, de jeu de boulesbaan, paardenwagen. Er is een toneelclub, klusruimte en kapsalon. De kippen lopen los en de paarden staan in de wei.

Ouder worden in een open positieve sfeer
De oorsprong van Grootenhout dateert van 2004 toen de moeder en tante van Noudje van Bussel Alzheimer kregen. Samen met haar partner Doris heeft Noudje de beide dames opgevangen in hun woonboerderij. In 2009 startten zij met dagbeleving en het wonen voor andere mensen met dementie. Dit is over de jaren uitgegroeid tot elf woonboerderijen. Elke boerderij wordt door vijf tot twaalf mensen bewoond en ieder heeft een eigen kamer. De sfeer is huiselijk, ingericht met 60/70-er jaren meubilair en aankleding. Recent was het kermis. Nostalgische stalletjes en attributen werden opgesteld. Ook was er een danspaleis. Een twintigtal mensen van een bedrijf heeft geholpen met de praktische voorbereiding, zoals het opblazen van ballonnen, plantenbakken vullen en het versieren van de ingangspoort. Grootenhout wordt vaker bezocht door bedrijven die een steentje bij willen dragen in het kader van maatschappelijk ondernemen.

Grootenhout heeft niet alleen een opendeurenbeleid maar ook een non-fixatiebeleid; Francien; “we vinden het belangrijk dat mensen zoveel mogelijk bewegen. Je ziet hier nauwelijks ouderen in een rolstoel of ouderen die apathisch zijn. Dat komt omdat ze gewoon meedoen met alles wat het dagelijkse leven nodig heeft”. Bewoners plukken bloemen uit de tuin, hangen de was op en van de lijn, maken de lunch, koken avondeten. Iedereen komt elke dag buiten. Hierdoor blijven ouderen fit en verzanden ze niet in een vicieuze cirkel van immobiliteit, zoals je bij reguliere instellingen vaak ziet. Use it or lose it.

Dagbeleving
De meeste bewoners komen uit de regio en hebben vaak eerst deelgenomen aan de dagbeleving, een woord waar over nagedacht is; het gaat er niet om dat mensen bezig zijn, maar dat mensen in vrijheid zoveel mogelijk geluksmomenten hebben. En mensen hoeven niet verplicht mee te doen, maar “we verleiden de mensen naar de activiteiten van de dagbeleving”, lacht Francien. Hier worden mensen ook in opgeleid. Grootenhout heeft een eigen erkende opleiding voor Begeleider Maatschappelijke Zorg en werkt samen met studenten van de Zorg en Werk Academy. Er werken 160 mensen op Grootenhout, in de dag- en slaapdiensten. Daarnaast zijn er 22 vrijwilligers werkzaam. Iedereen is opgeleid in dezelfde visie; Geef mensen een doel en regie, naast de nodige structuur, binnen een sfeer van positieve benadering. “Langzaam worden de reguliere instellingen nieuwsgierig naar deze ‘bijzondere/gewone’ visie van Grootenhout”, vertelt Francien. Ze heeft er ook een boek over geschreven (‘Hoe dan?’) en ze hoopt dat de visie verspreid wordt.

Meer weten? Eens per maand wordt een rondleiding georganiseerd voor particulieren. Kijk ook op www.grootenhout.nl.